Αρχαία Επίδαυρος

Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός όπου η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 60 π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή.Βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επιδαύρου.

Η Επίδαυρος είναι ταυτόσημη με το διεθνούς φήμης αρχαίο θέατρό της. Οι θεατρόφιλοι αλλά και όλοι όσοι ταξιδεύουν μέχρι την Αργολίδα με αφορμή κάποια θεατρική παράσταση στον εμβληματικό αυτό χώρο, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία πολύ όμορφη περιοχή του νομού – και συνολικά της Πελοποννήσου.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Παλαιάς Επιδαύρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού, στις ακτές του Σαρωνικού. Το λιμάνι της είναι το επίκεντρο του οικισμού, ο οποίος αναπτύσσεται γύρω από τον στενό όρμο, εκεί όπου καταλήγει η γεμάτη πορτοκαλιές πεδιάδα. Κάθε καλοκαίρι, το σημείο γεμίζει ιστιοπλοϊκά και κότερα, ενώ οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις όμορφες δαντελωτές παραλίες της περιοχής.

Με διάσπαρτες αρχαιότητες να ενώνουν το σήμερα με το χθες και να αποτυπώνουν την ιστορική συνέχεια, η Παλαιά Επίδαυρος βρίσκεται στο σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Επιδαύρου. Το πιο διάσημο ορόσημό της είναι το Μικρό θέατρο, που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Διόνυσο. Έξω από την εκκλησία της Παναγίτσας του Νησιού, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, εντοπίζονται ερείπια του κάστρου της αρχαίας πόλης.

Το Φεστιβάλ της Επιδαύρου φέρνει πλήθος κόσμου και στην κωμόπολη του Λυγουριού, στους πρόποδες του Αραχναίου όρους. Στην είσοδο του Λυγουριού, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη με τα σπάνια εκθέματα, αναδεικνύει τον ορυκτό, παλαιοντολογικό και φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ένας αμμωνίτης, ηλικίας 235 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.