Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο.

Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Το Φεστιβάλ της Επιδαύρου φέρνει πλήθος κόσμου και στην κωμόπολη του Λυγουριού, στους πρόποδες του Αραχναίου όρους. Στην είσοδο του Λυγουριού, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη με τα σπάνια εκθέματα, αναδεικνύει τον ορυκτό, παλαιοντολογικό και φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου.

Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ένας αμμωνίτης, ηλικίας 235 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

Το Μικρό θέατρο Παλαιάς Επιδαύρου ή συνήθως αναφερόμενο ως Μικρό θέατρο Επιδαύρου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Της Παλαιάς Επιδαύρου, στη χερσόνησο «Νησί», στην ακρόπολη της αρχαίας Επιδαύρου. Η κατασκευή του θεάτρου άρχισε τον 4ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ τροποποιήσεις έγιναν και στα Ρωμαϊκά χρόνια. Το θέατρο ήταν αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο και είχε αρχική χωρητικότητα 2.000 θεατών, ενώ στη σημερινή του κατάσταση, λόγω καταστροφής των ανώτερων εδωλίων είχε χωρητικότητα αρχικά 800 θέσεων και 1000 αργότερα. Η ύπαρξή του δεν ήταν γνωστή, γιατί είχε καλυφθεί από χώματα και εντοπίστηκε το 1970. Δυο χρόνια αργότερα, το 1972, ξεκίνησαν οι ανασκαφές, οι οποίες συνεχίστηκαν το 1989.

Για πολλά χρόνια το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου ήταν στη σκιά του Μεγάλου, επιβλητικού Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, με το ενδιαφέρον του κοινού να στρέφεται αποκλειστικά στις μεγάλες παραστάσεις του καλοκαιριού. Η μεταστροφή και το ενδιαφέρον προς το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου έγινε τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι λίγοι οι θεατές που καθώς θα μπορέσουν να δουν μία από τις μεγάλες παραστάσεις του καλοκαιριού στην Αθήνα, δε διστάζουν να κάνουν την ημερήσια θεατρική τους απόδραση με σκοπό να απολαύσουν μία από τις καινοτόμες προτάσεις που βλέπουμε στο Μικρό Θέατρο. Κοντά στον οικισμό της παλαιάς Επιδαύρου, στη χερσόνησο «Νησί», στην Ακρόπολη της αρχαίας Επιδαύρου, πριν από όλα προσφέρει στους επισκέπτες ένα μοναδικό περίπατο. Σούρουπο και μόλις φθάσεις περπατώντας μέσα από μια διαδρομή με τη μυρωδιά των οπωροφόρων, βλέπεις και από τις δυο μεριές τα γραφικά λιμανάκια του τόπου.